Pagina's

1 april 2012

Next to Normal: Hilarisch & Dramatisch, Geweldig & Vernieuwend!

NEXT TO NORMAL vertelt het verhaal van een op het eerste gezicht doodnormale vrouw, echtgenote en moeder die vecht met een ingrijpende gebeurtenis en de impact daarvan op haar gezin. Een krachtig, innemend en bovenal raak portret van een familie die probeert om te gaan met een pijnlijke situatie die niet ‘normaal’ is, maar wel begrijpelijk.

Een musical die typisch Amerikaans is: het gezin, de setting en de humor. Als je niet houd van humor als: ‘’Ik ga nu seks hebben met je vader’’, zal in het begin even door de zure appel heen moeten bijten. Als je hier wel tegen kunt en door al het drama heen kan kijken zal je dit ergens een hilarische musical vinden. Ik ben van de laatste groep. Drama gemixt met humor en wat lijkt op een niet zo vrolijk einde laten eindige met een ‘’prodent-lach’’, geeft je geen feel-good musical maar een feel-everything musical. Werkelijk alle emoties zijn terug te vinden in deze musical. Van gelukkig tot doodongelukkig, van vrolijk naar depressief en van blij naar woedend. Zelfs als je goed naar de muziek luistert, komen de emoties en de gemoedstoestanden van de personages terug in het nummer dat ze zingen.

 Met af en toe een paar zinnen zonder muziek, wordt Next to Normal helemaal gezongen. Er wordt niet gedanst maar in deze setting is dat dan ook helemaal niet nodig. Het verhaal is indrukwekkend en zeker voor de liefhebbers van musicals geweldig!


 Simone Kleinsma – Diana Goodman
Deze rol lijkt wel geschreven voor Simone. Een chaotische moeder die probeert te overleven in een ‘’abnormale’’ wereld. Eerst dacht ik dat de nummers te hoog zouden zijn voor Simone maar ze haalt alle noten en acteert als de beste! Door onder andere haar mimiek ga je echt geloven dat ze een psychische stoornis heeft. Nummers als ‘’Ik mis de Bergen’’ en ‘’Geen Idee’’ die beide erg verschillen qua muziek, stijl en tekst zet ze allemaal sterk neer!

 Wim van den Driessche – Dan Goodman
Een sterke en stabiele man die zijn vrouw steunt in alles. Een rol waarbij je niet meteen denkt aan Wim van den Driessche. Maar hij doet het geweldig! Van abnormaal vrolijk naar angstaanjagend boos, hij kan het allemaal. In ‘’Lied van Vergeten’’ en ‘’Licht In De Nacht’’ zingt hij prachtig en zijn perfecte timing qua humor komt goed naar voren in ‘’Beter dan het was’’.

Freek Bartels – Gabriel Goodman
Ondanks de veel kleinere rol in de tweede akte, kun je niet om Freek heen. Hij heeft zowel een krachtige stem in de hoge als in de lage nummers. In ‘’Ja, Ik Leef’’ is hij een speelse jongen en in ‘’Ga je Mee?’’ komt het alter-ego van hem naar boven, een moeilijke rol die hij fenomenaal speelt!

 Michelle van de Ven – Natalie Goodman
Een nieuw talent naar mijn idee! Geweldige stem, kan goed acteren en is geknipt voor deze rol! Ze heeft een mooi hoog bereik met haar stem en piano spelen kan ze ook al. Haar timing is perfect en past perfect bij dit gezelschap.

 RenĂ© van Kooten – Dr. Fine/Dr. Madden
De, naar mijn mening, meest grappige rol van het stel. Dr. Fine: de happy-peppy-pillenboer die Diana met een leger van pillen wilt genezen en Dr. Madden: een rockende psychotherapeut die met behulp van hypnosetherapie en later ook Electro Shock Therapie (ECT) Diana wil helpen. Beide worden ze geniaal neergezet door RenĂ©. Zijn prachtige stem neemt je echt mee naar je onderbewustzijn in ‘’Neem Jezelf Voor’’.

 Jonathan Demoor – Henry
Ondanks dat Henry de kleinste rol is in dit gezelschap laat Jonathan wel weten dat hij er is. ‘’Alles Valt’’, ‘’Hee #2’’ en ‘’Hee #3’’ zingt hij alle drie goed en hij weet Henry leuk neer te zetten als een blowende maar lieve jongen.
 
Iemand die geen zin heeft in een dramatische, originele, ingewikkelde en vernieuwende musical, kan deze beter overslaan…
Maar voor mensen die geweldige muziek, een pittig maar indrukwekkend verhaal en een prachtige dramatische musical wel kunnen waarderen is dit een must-see!

With Love,
Evy

Prodent-lach, samen met Wim van de Driessche!