Pagina's

8 juli 2013

Figureren op een filmset, Lucia de B.

''Het leven van een figurant gaat niet over rozen.’’

Vorige week had ik me opgegeven als figurant voor Lucia de B. de film. Ik kreeg geen bevestiging hiervan totdat ik afgelopen zaterdag, om 08:30 uur, werd opgebeld. Of ik verdwaald was en de rechtbank niet kon vinden, want ik zou immers komen figureren. Ik, als een gek, al mijn spullen bij elkaar gepakt en op naar de rechtbank. Het Paleis van Justitie achter het centraal station in ‘s-Hertogenbosch. 

Eenmaal daar aan gekomen moest ik eerst langs de ‘make-up’ en daarna werd mijn kleding gecontroleerd. We hadden zomer- en winterkleding nodig voor verschillende scènes.
Om 11:30 uur werden we naar onze plekken gebracht in een van de rechtszalen. De andere 100 figuranten waren er ook. Op de een na laatste rij mocht ik plaatsnemen als ‘’tegenstander van Lucia de Berk’’. Het zou een lange dag worden die vooral zou bestaan uit kijken, luisteren, zitten en stil zijn.

En vooral dat ‘stil zijn’ werd er bij ons wel in gestampt. Tijdens het opnemen maar ook tussen de verschillende takes wilden de productieassistenten het liefste dat we onze mond dichthielden. Hou je niet van stil zitten, stil zijn en luisteren? Dan kan figureren soms best lastig zijn.  Sommige figuranten, onder andere ADHD-typetjes, hadden er na drie uur al genoeg van…

Pas om 15:30 uur hadden we lunchpauze. Er was gelukkig wel eten voor ons geregeld en we konden lekker buiten zitten, waar het een stuk koeler was dan binnen in de rechtszaal. Na de lunch moesten we nog meer scènes opnemen en waren we pas om 21:00 uur klaar.

@barryatsma: Oh wat is t n heerlijke dag om… Samen met 120 collega’s in n kleine rechtszaal te zitten zonder airco.

Ondanks het wachten was het super leuk om live achter de schermen te zijn! Je ziet  de ins en outs van het opnemen van een speelfilm. Je ziet de scènes die in een keer goed gaan maar ook de scènes die verloren gaan door technische storingen. Als extraatje sta je ook zomaar naast bekende acteurs als bijvoorbeeld Barry Atsma.

Waarschijnlijk zal ik niet in beeld komen, op de achterste rijen hadden ze eigenlijk alleen maar vulling nodig en daarnaast zat ik precies achter een dame van middelbare leeftijd die nogal graag in beeld wilde en haar hoofd van links naar rechts bewoog. Mijn gezicht zal dus niet op het witte doek verschijnen en ik ben ook niet ontdekt als nieuw acteertalent… Maar het is een hele ervaring op zich en ik zou het zo weer doen!
 
With Love,
Evy

Synopsis Lucia de B. de film
Lucia is een eigenzinnige verpleegster, opgeklommen uit een eenvoudig milieu, die argwaan bij haar collega's en meerderen wekt als ze voor de zoveelste keer bij een onverklaarbaar sterfgeval aanwezig is. Hoe meer de ambitieuze parketsecretaris Judith (32) te weten komt over deze ex-prostituee, hoe meer ze walgt van deze vrouw die doodzieke ouderen en baby’s vermoordt. De kranten staan er bol van. Judith krijgt van de Officier van Justitie alle vrijheid om het onderzoek te leiden tegen deze 'Engel des doods'. Daarmee krijgt ze eindelijk de zaak toegewezen waarmee ze promotie kan maken: de zaak van Lucia de B.

Maar dan slaat de twijfel toe. Kort na de uitspraak, levenslang, wijst de arts Cato Lenoir, werkzaam in hetzelfde ziekenhuis waar de ‘moorden’ plaatsvonden, Judith erop dat het enige zogenaamde medische bewijs dat Lucia schuldig maakt wellicht onbetrouwbaar is.

Het verhaal van Lucia de Berk wordt verteld vanuit het perspectief van Judith, de medewerker van het Openbaar Ministerie die er achter komt dat Justitie grote fouten heeft gemaakt en ontlastend bewijs heeft achtergehouden

Lucia de B. is vanaf maart 2014 te zien in de bioscoop.

Bron: rinkelfilm.com