Pagina's

29 september 2013

Jersey Boys: Oh, what a night!

Beggin’, Can’t Take My Eyes off You, Sherry en nog vele andere hits komen voorbij in de musical Jersey Boys. Misschien herken je de titels niet, maar als je de nummers hoort weet ik zeker dat je ze mee kunt zingen, of ze in ieder geval ooit gehoord hebt! Zo niet, dan is er waarschijnlijk iets mis gegaan in je culturele ontwikkeling…

Jersey Boys is al vanaf 2005 een groot succes op Broadway New York, dus nu was het wel eens tijd dat deze swingende musical naar Nederland zou komen. 22 September ging Jersey Boys in première in het Beatrix Theater in Utrecht.

Het verhaal
Jersey Boys vertelt het verhaal van vier jongens die besluiten dat ze een ster willen worden, alleen zo kunnen ze New Jersey uitkomen en iets van hun leven maken! Alleen de weg naar succes is niet gemakkelijk: alle ups en downs in hun leven komen voorbij.
Er komen veel verschillende (Italiaanse) namen en bandnamen voorbij. In principe is dat niet erg, maar het zou voor sommige mensen een beetje verwarrend kunnen zijn. Het tempo ligt lekker hoog waardoor er altijd wel iets te zien is en het stuk lekker dynamisch blijft!

Decor, Muziek & Ensemble
Het decor lijkt op het eerste gezicht simpel, maar dat is het niet. Er wordt gebruik gemaakt van veel verschillende settings waarbij er decorstukken vanuit de coulissen komen, maar er verschijnen ook LED-schermen uit het ‘plafond’ en de microfoons komen zelfs ‘uit’ het podium. Hier komt die dynamiek naar voren die ik eerder al noemde. De muziek is van Bob Gaudio en de lyrics zijn van Bob Crewe. Twee van de belangrijkste mannen die The Four Seasons en Frankie Valli & The Four Seasons op de kaart hebben gezet. De muziek heeft moderne arrangementen die door de fantastisch band door de speakers galmen! Daarbij is het ensemble ook heel sterk. De drie dames en zeven heren moeten flink aan de bak aangezien ze allemaal meerdere rollen vervullen. Wat voor het publiek ook zeer vermakelijk kan zijn!

Cast; rolverdeling 27-09-2013
Tim Driesen – Frankie Valli
Tim vertolt de rol van Frankie Valli, ‘the voice’ van The Four Seasons. En wat een voice heeft Tim, van laag naar hoog. Hij kan het allemaal! Zangtechnisch een van de zwaarste rollen die er is aangezien hij bijna altijd met zijn kopstem zingt. Daarbij is Tim ook een geweldig acteur, zeker tegen het einde van de show is dat wel duidelijk. Wauw, wat een talent!

Dieter Spileers – Bob Gaudio
Dieter speelt het muzikale genie Bob Gaudio. Dieter heeft, naar mij mening, samen met Tim de grootste hoofdrol. Het enthousiasme in zijn spel spat ervan af en dat is zó leuk om te zien! Daarbij kan hij geweldig zingen en ook zijn monologen komen zijn zeer sterk! Een van de verrassingen van deze voorstelling!

René van Kooten – Tommy DeVito
Tommy DeVito, de gokker en ook een beetje de ‘’slechterik’’ van het stel. En René is daar de perfect man voor. René vertelt vol overtuiging zijn monologen en brengt met scherpe timing ook voldoende humor in het verhaal.

Robbert van den Bergh – Nick Massi
Nick Massi, de perfectionist. De man die misschien toch zijn eigen band wil starten en alleen schone handdoeken wilt, wordt gespeeld door Robbert. En ook Robbert is een acteur waarop je kunt bouwen. Als bas heeft is hij onmisbaar in de nummers en ook zijn timing zorgt voor grappige momenten!

Ik heb nu maar een paar regels per Jersey Boy opgeschreven. Maar serieus gezegd, ik zou bladzijden kunnen vullen over deze jongens. Het zijn vier talenten, die ieder hun sterke punten hebben. Zowel in spel als in zang. Deze vier talenten komen nu samen en zijn ge-wel-dig!!

So…? You should go!

En eerlijk, ik had niet verwacht dat het zo leuk zou zijn! Ik was bang dat het verhaal niet genoeg diepgang zou hebben, maar dat is niet het geval. Ik vergelijk het met The Buddy Holly Story (recensie), maar dan vele malen beter! Heb je de keuze tussen Sister Act en Jersey Boys? Dan zou ik zeker naar Jersey Boys gaan! Het dak swingt er vanaf en je zal een geweldige avond hebben!!
 
With Love,
Evy
 
Bron: facebook.com