Pagina's

19 september 2014

TPrep recensie: Agnes van God door Albert Verlinde Entertainment

De jonge novice Agnes wordt op een avond bewusteloos op de grond van haar kamer gevonden, naast haar ligt een baby. Agnes weet helemaal niets van een baby of van de mogelijke vader. Er wordt een onderzoek opgestart waar dokter Martha Barentz bij betrokken raakt. Dokter Martha wil niets liever dan achter de waarheid komen maar stuit daarbij op Moeder Overste die Agnes in bescherming neemt. Waarom en wat is er die avond precies gebeurt?


In het stuk worden de drie rollen vertolkt door Noortje Herlaar (Agnes), Eva van de Wijdeven (Dokter Martha Barentz) en Willeke van Ammelrooy als Moeder Overste. De dames zijn goed op elkaar ingespeeld en het stuk bevat sterke dialogen die worden afgewisseld met monologen van een van de drie dames.  Alle drie hebben ze hun eigen kwaliteiten, zo heeft Agnes de stem van een engel en hebben zowel dokter Martha als Moeder Overste een sterke persoonlijkheid. Het is duidelijk dat er hier een klein wedstrijdje gestreden gaat worden: wetenschap versus religie. Het toneelstuk is dan ook geen blijspel maar bevat wel de nodige komische momenten.


Het decor lijkt op het eerste gezicht simpel maar al snel wordt duidelijk dat dit niet het geval is. Zo kunnen er mooie lichteffecten gecreƫerd worden waardoor het lijkt alsof de morgenzon door de ramen schijnt. Ook versterken bepaalde kleuren de gevoelens die op dat moment aanwezig zijn.


Agnes van God is een mooi en krachtig toneelstuk. De drie hoofdrolspeelsters weten je tot je eind toe te boeien. Een echte aanrader!


Agnes van God is op 15 oktober 2014 te zien in theater aan de Parade. Voor kaarten kunt u hier! terecht.

Fotograaf: Roy Beusker