Pagina's

24 maart 2013

To be or not to be? - Het Zuidelijk Toneel


In de komedie To be or not to be vormen Ellen ten Damme, Raoul Heertje, Peter de Jong, Frank Lammers, Han Römer, Waldemar Torenstra en Viggo Waas een theatergezelschap in 1939 dat betrokken raakt bij het verzet. De acteurs zorgen voor de nodige hilariteit. Want een heldenrol willen zij allemaal vervullen, maar wel zoals een goed acteur betaamt: op grootse wijze. Bron: www.hzt.nl



Het verhaal van To Be or Not To Be is niet zo simpel als bovenstaand stukje omschrijft. Op sommige momenten speelt iedereen in het heden, als zichzelf: Ellen ten Damme is Ellen ten Damme en de acteurs zijn zich bewust van het publiek. Dan komt het verhaal van het theatergezelschap in 1939 en wat zij mee maken. En wat zij mee maken is eigenlijk het stuk wat het theatergezelschap wilde spelen maar niet mochten van de afdeling ‘Censuur’. Volgt u het nog? Ten slotte tel je daar Raoul Heertje die wat grappen vertelt en een spontane revue bij op, en je hebt verwarring met een hoofdletter V.

Maar deze verwarring maakt het toneelstuk wel fantastisch! Het duurt even voordat je alles begrijpt maar als je eenmaal in het verhaal zit, wil je weten hoe het afloopt. Het houdt je bezig tot het eindapplaus. Het is een komedie met een flinke dosis cynisme en sarcasme. Daarnaast bevat het ook nog de nodige grappen die iedereen laten lachen!

Het decor is groot, mooi en de vele changementen zorgen voor de nodige dynamiek. De coulissen van het theater en de technici maken ook deel uit van het decor waardoor je echt het idee krijgt dat je een kijkje neemt bij een theatergezelschap. De acteurs zijn allemaal geweldig met elk hun eigen rol! Ellen ten Damme zorgt voor de nodige zang en Raoul Heertje voor de extra komische noot. Sommige scènes zijn aan de lange kant en hierdoor kan het een beetje saai worden voor het publiek. Ik persoonlijk vond het precies goed.

Een must-see voor de liefhebber en een uitstekende keuze om kennis te maken met toneelstukken. Persoonlijke meningen over sommige scènes kunnen verschillen maar de acteurs zijn stuk voor stuk professionals, het decor is fantastisch en het verhaal is origineel!

To see or not to see? Definitely see! 

With Love,
Evy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten